Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος - και όχι μόνο




Η Στέφη Καλλή, κλινική διαιτολόγος, MSc, PhDc, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", εξηγεί τη σχέση της διατροφής με την εμφάνιση καρκίνου

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και την πέμπτη στις γυναίκες. Εκτός των κληρονομούμενων γενετικών μεταλλάξεων, η αυξανόμενη συχνότητα του παγκρεατικού καρκίνου μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η διατροφή. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία θεωρείται ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες του παγκρεατικού καρκίνου.

Καρκίνος και διατροφή

Πρόσφατη προοπτική μελέτη ανέδειξε αντίστροφη συσχέτιση της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων με την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος στον αμερικάνικο πληθυσμό, κυρίως για άτομα άνω των 65 ετών. Ωστόσο, τα συμπεράσματα δεν μπορούν να γενικευτούν στον συνολικό πληθυσμό και μελλοντικές μελέτες είναι χρήσιμο να διεξαχθούν. Πάντως, η υπεργλυκαιμία και η αυξημένη έκθεση των ενδοκρινικών παγκρεατικών κυττάρων στην ινσουλίνη εμφανίζουν θετική δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση με την ανάπτυξη της νόσου και τη θνητότητα από καρκίνο του παγκρέατος. Οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες δημιουργούνται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αυξημένο ρίσκο προκύπτει και από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κορεσμένου λίπους. Η ημερήσια κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος είναι ικανή να αυξήσει το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος κατά 19%.

Πηγή: Capital.gr